Dodjela nagrada ''Krunoslav Sukić''

mir2017 Centar za mir, nenasilje i ljudska prava iz Osijeka i ove je godine u susret Međunarodnom danu ljudskih prava (10. prosinca) dodijelio tradicionalne nagrade i priznanja „Krunoslav Sukić“ namijenjene promicateljima mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava u zajednici. Izvršni odbor nagrade „Krunoslav Sukić“ ove je godine dodijelio jednu nagradu i pet priznanja. Nagrada „Krunoslav Sukić“za 2017. dodijeljena je Lini Budak, odvjetnici i aktivistici za ljudska prava iz Zagreba, za ustrajno i hrabro profesionalno i javno djelovanje kojim se zalaže za društvene i političke promjene nenasilnim putem. Mirovno priznanje „Krunoslav Sukić“ uručeno je Jadranki Brnčić, Ani Raffai i sestri Vesni Zovkić za osnaživanje vjernika u javnom izražavanju neslaganja s onim porukama iz crkve protivnih poruci vjere, ravnopravnosti, solidarnosti i pravednosti.

Priznanje „Krunoslav Sukić“ za knjigu godine 2017. dobile su dvije knjige, odnosno autora: Ivica Đikić za knjigu „Beara“ (dokumentarni roman o genocidu u Srebrenici) i Nada Glad za roman „Goranski mir(ovi)“ (biografska studija života i djela mirotvorca Franje Starčevića iz Gorskog Kotara). Priznanje „Krunoslav Sukić“ za mirotvornu školu 2017. dodijeljeno je učenicima i nastavnicima OŠ Hugo Badalić iz Slavonskog Broda za poticanje odgoja za mir, nenasilje i suradnju i nastojanja da njihova škola bude mjesto prijateljskih odnosa, zajedništva i solidarnosti – da škola postane učeća zajednica za mir.

Centar za mir dodijelio je i posebno mirovno priznaje „Krunoslav Sukić“ za 2017. aktivistima i volonterima No Name Kitchen Šid (Kuhinje bez imena Šid) koja pomaže izbjeglicama zaustavljenima na granici Srbije i Hrvatske pružajući im hranu, toplu vodu, odjeću i obuću te iskazujući neizmjernu ljudskost i prijateljstvo prema tim napaćenim ljudima. Sve okupljene pozdravili su zamjenik gradonačelnika Osijeka Boris Piližota i veleposlanica Kraljevine Nizozemske u RH Ellen Berends koji su iskoristili ovu prigodu da čestitaju Centru za mir njegov 25. rođendan. U glazbenom dijelu programa s nekoliko a capella izvedbi prisutne je zabavio osječki sastav Akvarel.

Share

ALDA EUROPE

alda-logo

Nacionalna zaklada

Agencija lokalne demokracije je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

veliki rgb

Newsletter registracija

Ime:
E-mail: