Susret u Mostaru

WhatsApp Image 2018-10-06 at 18.31.381Naš volonter Luka Rešetar sudjelovao je na dijalogu o povijesti balkanske regije i mirnoj reintergraciji koja je okupila sudionike iz različitih država, a održala se u Mostaru od 11.-14.1.2018. Opis iz Lukine perspektive: ''Prvi dan prezentacija bili su Slovenci, Makedonci i dio Talijana. Slovenci su pričali malo kako je rat u Jugi kod njih izgledao i što piše u povijesnim slovenskim udžbenicima. Bile su dvije mlade Makedonke srednjoškolke koje su pričale što one uče u školi o ratu,te kako se njihovi roditelji/bake i djedovi sjećaju rata i kako se živjelo u bivšoj Jugi. Talijani su pričali kako se u njihovim povijesnim knjigama/udžbenicima gleda na rat u Jugi, to jest kako povijest prestaje poslije 1945. u udžbenicima (to jest kako poslije 45 imaju jako malo informacija o događajima koji su se zbili). Isti dan je slijedilo: Tematska radionica Kulturnog centra za mlade Abrašević, zatim predavanje: Sjećanje na obrazovanje - Povezivanje točaka za izgradnju povjerenja i kulturne suradnje i dijaloga na Balkanu, Michele Parente, forumZFD/Forum Civil Peace Service, zajedno sa predstavnicima srednje škole  "Izazovna prošlost - Reagiraj za budućnost" Alumni mreža i UWC Mostar. Dakle pričali smo o kipovima i spomenicima kako se zapravo predstavljaju i koja je njiihova simbolika, te kako nema više ženskih kipova, pogotovo spomenika u spomen žena u ratu. 

Drugi dan: Srbi su bili u 3 grupe. Profesor povijesti iz Subotice, ako se dobro sjećam, pričao je kako se društvo mjenjalo, mjenjali su se i standardi etike i ljudskih prava. Iz Banja Luke, učiteljica osnovne škole pokazala je kako je ona obradila tu temu s klincima kroz predavanje/radionicu. Klinci su bili stavljeni u različite uloge kako bi imali bolje razumijevanje. No čak su i klinci sudjelovali u njezinoj prezentaciji. Zajedničko je bilo kako se treba naći pojedince koji izazivaju te velike hajke, ratove i probleme i njih kiriviti, a ne cijele narode. Naš, Osječki tim, je ovako izlagao. Prvo Talijanka iz Trsta, Angelica, o problemu povijesti o drugom svjetskom ratu između Talijana i Slovenaca. Kako velike tenzije još i dan danas postoje, kako baš ne surađuju i kako udžbenici jaaaako malo, ako išta o Trstu govore. Drugi sam bio ja koji sam malo svoja sjećanja o ratu pričao, onda se Branimir na mene nadopunio i pričao je o mirnoj reintegraciji. Na kraju je Dubravko pričao kako Hrvatski udžbenici gledaju na povijest i rat u Jugi. 

Posebice mi je bilo zanimljivo što sam se susreo s mladom bosankom koja je toliko tradicionalna da joj vjera ne dopušta rukovanje s muškarcima. Sva predavanja su bila na engleskom, iznimke, profesor iz Subotice i učiteljica iz Banja Luke su na Srpskom pričali, pa je netko uvijek prevodio na engleski i u nekoliko slučajeva na talijanski.''

43383002 2170048259879948 144672631881203712 o

WhatsApp Image 2018-10-06 at 18.31.38

Share

ALDA EUROPE

alda-logo

Nacionalna zaklada

Agencija lokalne demokracije je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

veliki rgb

Newsletter registracija

Ime:
E-mail: